Tuesday, May 31, 2011

'Merepet'

Orang Kedah tak ada sorang pun yang pernah bermimpi dalam tidur,kalau merepet memang laa ada. Bagi orang lain di negeri-negeri lain ,merepet tu ialah 'membebel' atau dalam erti kata lain: pot-pet-pot-pet ..... hingga yang mendengar/kena leter jadi bosan,pening dan naik angin.

Lain orang,jika tidur,lainlah merepetnya/mimpinya. Yang paling menakutkan ialah jika mimpi ular,iaitu mimpi bertembung dengan ular yang besar atau tiba-tiba saja berada di tengah-tengah sekumpulan ular yang banyak,punya la takut tak boleh nak cakap,dalam pada tu tiba-tiba tersedar daripada tidur, huh legaa.

Satu lagi ialah mimpi dikejar oleh orang jahat/gila dengan parang,larilah lintang pukang melolong-lolong.Tapi sejak akhir-akhir ni dah berani melawan balik,agaknya sebab dah berumur dah tak kuat lagi nak berlari so lebih baik lawan,apa nak jadi pun jadilah,pun tiba-tiba tersedar daripada tidur, huh legaa lagi.

Sering juga bermimpi iaitu dalam perjalanan/berbasikal nak balik ke rumah seorang diri pada waktu senja/maghrib/malam dari Paya Kechut ke Paya Nedam dalam latar masa dan persekitaran tahun 60-an (entah mengapa inilah latar yang selalu terbit dalam mimpi ini berulang kali),agaknya kerana inilah lokasi yang paling menakutkan di PN bagi seorang yang masih budak pada era tersebut,lagi pun inilah juga laluan setiap hari ke SK Paya Kerchut(Hj.Mat Dahan) dan juga laluan membeli barang-barang dapur tak kira siang atau malam di kedai Arwah Bedun (berhadapan dengan kedai Mi adik Mak Lang).

Selain daripada itu ada juga mimpi-mimpi yang menyeronokkan,umpamanya mimpi tak semena-mena boleh melompat tinggi dan terapung di udara sambil meluncur ke hadapan kemudian
'landing' dalam jarak 100-200meter melepasi ketinggian pokok-pokok,seterusnya melompat lagi berulang-kali.landing lagi. Memang seronok.

Satu lagi mimpi yang agak kerap juga (kini dah lama tak mimpi ni) iaitu bermimpi dapat melanjutkan pelajaran ke luar negeri lepas SPM, bawalah beg kecil besar ke airport seorang diri,tercangak-cangak kat airport menanti kapalterbang dengan perasaan bercampur-baur tak tentu arah tuju, tiba-tiba tersedar daripada tidur,huh punya legaa
tak dapat nak cakap.

Seterusnya,mimpi nak kawin,ertinya masih bujang baru nak kawin.Satu masa dulu mimpi ni agak kerap juga terjadi.Dalam mimpi tu orang ramai dah pun datang (kenduri kawin le katakan memanglah ramai orang datang),imam pun dah datang,akad nikah pun dah nak dimulakan.Punyalah seronok sebab dapat kawin - Dalam pada tu tiba-tiba teringat eh! aku ni kan ke dah kawin,aku dah ada bini, nama isteri aku Salmi,memang ye aku dah kawin buat apa le nak kawin lagi,jangan cari penyakit,seronoknya sikit peningnya banyak,dengan nafas yang tercungap-cungap dan tak tentu-arah terus saja bangun tak jadi nak akad nikah (imam tercengang-cengang),terus beredar pergi cari/dapatkan Pn.Salmi,belum pun berjumpa dah tersedar daripada tidur,huh punya le lega.

Begitulah yang dikatakan mimpi. Ada mimpi yang memang elok kalau dia betul-betul terjadi,dan ada pula yang tak elok/sangat tak elok kalau ia betul-betul terjadi.Kesimpulannya, itulah bukti Tuhan itu maha adil,mana-mana perkara yang tak wajar/tak logik terjadi dalam hidup realiti maka Dia cuma realisasikan/hampir-hampir realisasikan dalam tidur/mimpi kita cuma - Ok,jumpa lagi InsyaAllah.

No comments: