Thursday, August 11, 2011

Hal Lampu

Dalam hidup ini ada banyak perkara yang kita kejar/kena dikejar.Jenis yang ramai orang suka kejar seperti wangringgit,hartabenda,pangkat,wanita,kemewahan serta keseronokan.Jenis yang kena dikejar pula ialah seperti umur yang kian pendek,muda yang sebentar,sihat sebelum sakit dan hidup sebelum mati. Jenis kejar yang pertama di atas dibuat/diminati oleh hampir semua orang tanpa mengira umur,jantina,bangsa,agama,fahaman politik mahupun budaya.Bagi yang kedua pula hanya diminati oleh mereka yang beriman dan berakal sahaja.

Selain daripada mengejar perkara-perkara di atas,ada satu lagi perkara yang sangat gemar dikejar khususnya oleh golongan pemandu lori,kereta,bas,teksi serta penunggang motosikal pun iaitu mengejar lampu merah di persimpangan lampu isyarat.Cuba bayangkan bagaimanakah rupanya jika penunggang-penunggang basikal pun berminat sama mengejar lampu merah ni?!!

Jadi, sebagai pemandu apa pun kenderaan kenalah lebih berhati-hati di persimpangan lampu isyarat melebihi daripada di laluan lain. Sebab jika anda berhenti di lampu merah dalam keadaan tanpa diduga mungkin kenderaan kita akan dilanggar oleh pemandu yang mengekori di belakang, sebaliknya jika kita tak mahu berhenti walaupun lampu tu dah kuning/merah maka mungkin kita akan bertembung di tengah-tengah persimpangan tersebut dengan kenderaan lain yang memecut dari lorong hijau. Masalahnya,Yang merah kata yang di sana masih belum hijau lagi,yang belum hijau pula kata yang di sana dah merah,sebagai akibat kedua-duanya berbungkus dengan kain putih di hospital duduk katil sebelah-menyebelah,kau pandang aku aku pandang kau.

Mungkin perkara ini dapat diatasi dengan satu mekanisma baru iaitu satu palang besi (seperti palang besi di pintu masuk jabatan-jabatan kerajaan)akan turun serentak bersama dengan merahnya lampu isyarat berkenaan,jadi semua pemandu tentu akan berhenti kerana takut melanggar palang berkenaan. Sebelum cara ini dilaksanakan kenalah dijalankan dulu projek rintis di beberapa lokasi tertentu. Mungkin keluarga arwah pemandu degil yang melanggar palang besi berkenaan akan menyaman kerajaan pula. Oleh itu, palang besi berkenaan bolehlah dibuat daripada material lain yang jika dilanggar pun ia tidak akan merosakkan kenderaan serta tidak membahayakan 'pemandu bengong' berkenaan. Jika dah dilanggar kereta pun tak rosak pemandu juga tak cedera maka masalah akan kembalilah menjadi seperti sebelum ada palang berkenaan. Pulak dahh!!!!!

Sekian,jumpa lagi.

No comments: