Tuesday, February 16, 2010

Taman Negara Pahang

Jumaat 12.2.2010 jam 11.45 malam bergerak dari rumah ke 'PKG Batu Putih' (rumah Joey), janji berjumpa di sini jam 12.00 mlm, pukul 12.20 bergerak ke Kg.Gubah mengambil Cikgu Sabar, seterusnya menjemput En.Amran (Pengerusi PKG 12/Masjid Baru) di Nyalas. Rombongan 14 orang ini dengan manaiki 3 buah kenderaan meneruskan perjalanan dan singgah minum di medan selera simpang empat Serting lebih kurang jam 2.00 pagi Sabtu 13.2.10, kerana terlalu mengantuk hanya 13 orang sahaja pergi minum, baba tidur dalam van kerana kepenatan sehari suntuk tidak dapat tidur atau berehat, 6.25 pagi tadi ke sekolah 12.15 tengahari balik solat jumaat di kampung 2.45 petang ke sekolah semula 5.00 petang ke Tg.Bidara jemput Hasanah yang tamat praktikal tiba di rumah hampir 8.00 mlm, solat dan 'packing' barang-barang yang nak dibawa, cuba nak membasuh dua baldi kain baju tapi dah tak larat dah, curi tidur sekejap bangun dan bergegas ke PKG Batu Putih.

Lepas depa minum, menyambung perjalanan yang masih lagi jauh ke Temerloh dengan van dipandu oleh Cikgu Zinul, baba menyambung tidur sebab yakin dengan kecekapan pemandu yang juga dah lima tahun menggunakan Van Serena, entah bila van melintasi bandar Temerloh pun tak tahu, sedar-sedar dah tiba di bandar Jerantut dah memasuki jalan nak ke Taman Negara melalui Padang Piol. Tiba di Kuala Tahan (KT) pada pukul 6.30 pagi Sabtu, masih gelap kerana matahari terbit jam 7.25 pagi, ofis dan tandas awam belum lagi buka, nasib baik surau tidak dikunci.

Jalan tar dari Padang Piol ke Kuala Tahan baru saja dibuat beberapa tahun yang lepas, panjangnya lebih kurang 40km kut, sebelum tu merupakan jalan lori balak. Sebelum tu jika nak ke Taman Negara dari Jerantut pergi ke Kuala Tembeling, dan dari sini naik bot selama tiga jam setengah ke Kuala Tahan. Kuala Tahan ialah pintu masuk ke Taman Negara Pahang, di sini terdapat pejabat Taman Negara di mana pengunjung perlu mendaftar jika mahu mendaki Gunung Tahan atau jika hendak menikmati beberapa aktiviti di seberang sana Sungai Tembeling (Taman Negara) seperti berkelah di Lubuk Simfon, menara memerhati hidupan liar, menginap di chalet, berkhemah, jambatan kanopi dll. Kemudahan-kemudahan yang terdapat di seberang sini ialah beberapa buah restoran/warung terapung, surau, tandas awam, chalet bajet dan sederhana kedai cenderamata dan pejabat-pejabat pakej percutian.

Beberapa orang kawan agak gelisah kerana tandas belum dibuka sedangkan badan sudah biasa bila awal pagi ke tandaslah agenda utama. Kemudian turun ke jeti yang agak jauh di bawah sana, penat menanti bot pergi minum dulu di warung terapung yang awal pagi sudah dibuka, sedap juga rasa roti canai dan nasi lemak yang sambal bilisnya agak manis-manis sikit. 8.30 pagi bot pun tiba, yang telah ditempah lebih awal sebelum datang ke sini yang dikendalikan oleh bapa angkat En. Amran yang pernah mengajar di Sek.Keb. Kg.Pagi selama dua tahun pada awal 1990-an. Seterusnya memulakan perjalanan dengan dua buah bot selama 1 jam ke Kg.Pagi melalui sungai Tembeling dan menempuh beberapa buah jeram. Tentu sangat mengujakan bagi rakan-rakan yang baru kali pertama datang ke sini. Baba sudah kali kedua sebab 1988 dulu telah pernah berkunjung ke sini, masa tu jalan tar ke KT belum ada lagi.

Lepas makan tengahari di Kg.Pagi, sambung perjalanan dengan bot lagi setengah jam ke Lubuk Melompat untuk berkhemah di situ, tiba-tiba bot terlanggar kayu dan mengalami kebocoran yang agak besar serta air masuk membuak-buak ke dalam bot, masing-masing nampak panik serta menyambar 'life jacket' yang kebetulan kurang dua, nasib baik Pak Njang Sulaiman pemandu bot agak cekap dan berpengalaman, dia memecut bot ke satu lagi pantai di depan sana, bila bot rapat saja ke pantai masing-masing tanpa berlengah terus terjun ke dalam air menarik bot ke tepi serta memunggah semua beg ke atas pantai, seluar habis basah paras paha dan beg yang di bawah pun semua basah, tapi alhamdulillah semua selamat.

Entah kenapa Sungai Tembeling kali ini macam kosong tanpa ikan, mungkin kerana baru lepas daripada banjir besar kut, yang peliknya menjaring pun tak dapat ikan, ada le dapat 2-3 ekor anak ikan baung, yang datang dengan pelbagai kelengkapan memancing seperti Cikgu Sabar dan Cikgu Baha, Akim dan Bung Somat memang frust habis, yang datang dengan tujuan semata-mata nak mandi sungai puas-puas memang menyeronokan, dari tengahari Sabtu memancing berterusan hingga tengahari Ahad tak dapat ikan memang mengecewakan, naik lagi bot selama 30 minit ke Kuala Keniam memancing di sana pula pun tiada hasil. Maka pelan asal nak balik pada hari isnin pun diubah, pada pikul 3.30 petang hari ahad bergerak balik dari Lubuk Melompat ke KT selepas singgah lunch 4.30 ptg. di Kg.Pagi, jam 7.00 ptg bertolak dari KT, 10.30 mlm minum dan solat di Jerantut, 12.30 mlm minum di tepi sungai Bandar Temerloh, 2.30 pagi isnin minum dan makan mi goreng di simpang empat Serting dan tiba di rumah pikul 4.30 pagi.

Keseluruhan perjalanan pergi balik sejauh 615 km. Sekarang orang ramai dari seluruh negara/dunia dah senang nak ke Taman Negara Pahang, kereta pun dah banyak macam di Bantang semasa cuti umum malah lebih banyak lagi, lubuk-lubuk yang berhampiran dengan jeti dipenuhi dengan orang ramai yang datang bercuti secara bersendirian dengan kawan-kawan atau dengan keluarga, budak-budak pun ramai di dalam sungai semuanya memakai life jaket, mungkin pakej percutian sekolah masing-masing atau sebagai peserta kursus anjuran pihak tertentu. Kalau tak dikawal betul-betul oleh pihak berwajib di sana, tak berapa tahun lagi jika kita datang ke sana maka akan terjumpalah pelbagai sampah sarap dan pampers yang dibuang di merata-rata tempat terutamanya di gigi air, itulah dilemanya dimajukan salah tak dimajukan pun salah. Ok, jumpa lagi.

No comments: