Monday, September 5, 2011

Kerja Suami-Isteri

Sepanjang tempoh sesuatu pasangan itu menjadi suami-isteri ataupun ibu-bapa, biasanya terdapat beberapa kali majlis penting yang perlu diurus dan dilaksanakan pada peringkat keluarga seperti majlis cukur rambut/kepala,harijadi,berkhatan,tahlil arwah,khatam Quran,bertunang,bernikah,berkahwin,doa selamat,berbuka puasa dll. Namun yang berskala besar tentulah majlis kenduri perkahwinan anak-anak.

Perkara penting yang perlu difikirkan sebelum melaksanakan sesuatu majlis perkahwinan
ialah sama ada ianya ala kadar cuma atau besar-besaran? berapa ramai jemputan? Apa menu? Menu pengantin? Siapa jemputan? Ada banyak wang? Fizikal rumah/sekeliling rumah sesuai? Tarikh majlis? Tukang masak/catering? Sewa khemah? Mak Andam? Kad jemputan/lisan? Kendarat? Urusan Imam? Ada muzik? Bila nak mulakan kerja?

Para jemputan jauh-dekat diundang berdasarkan kepada prioriti mengikut saiz kenduri yang telah ditetapkan. Sudah tentulah urutan keutamaannya ialah kepada jiran-jiran/orang kampung tempat kita tinggal,diikuti oleh pegawai syarak/adat seterusnya adik-beradik sebelah suami dan isteri,kawan-kawan lama,rakan sekerja,kenalan biasa,rakan anak-anak serta jangan lupa akan rombongan 'orang sebelah'

Seterusnya perlu berdoa agar majlis dapat berjalan dalam cuaca serta keadaan yang baik dan lancar seperti mana yang diharapkan. Para jemputan tidak terlupa tarikh. Rombongan pengantin selamat tiba 'on-time'. Pak imam sentiasa sihat.Sajian elok serta mencukupi dsbnya.

Jumlah perbelanjaan hangus yang perlu disediakan pula merangkumi kos makanan,tukang masak,sewa-menyewa,hantaran,bilik pengantin,kad jemputan,tapau,pra kenduri/kumpul waris,naik taraf rumah,kendarat,pelamin/andam,pengangkutan,fotografi,muzik(jika mahu) dll.

Oleh itu, apa kata jika jemputan sesuatu kenduri kahwin ini kita hadkan kepada maksima seribu orang sahaja iaitu merangkumi mereka yang disebut di awal tadi. Jika seorang kosnya sepuluh ringgit,maka baru sepuluh ribu ringgit! Kenapa untuk makan saja nak dihabiskan sampai 30-40 ribu ringgit? Sampai nak kena menanggung beban hutang yang besar selepas kerja kawin siapa suruh? Kalaupun bapa pengantin ada banyak wang, bukankah lebih baik jika wang tersebut disalurkan kepada perkara-perkara kebajikan lain yang jauh lebih berfaedah. Lagi pun para jemputan yang datang ialah untuk menunaikan hajat tuan rumah sambil nak meraikan pasangan pengantin,itu saja.Dalam satu hari dapat sampai 5-6 jemputan,macam mana nak makan? Memang dah tak temakan! Para jemputan pun cukup arif/faham untuk mendapat makanan yang sedap/lazat serta banyak pilihan dan memenuhi cita rasa tempat yang perlu dituju ialah hotel-hotel atau restoran-restoran tertentu bukannya ke rumah orang kawin. Lagi pun di negara kita ni ramai yang mati kerana makan, dah tak ada dah yang mati kerana tak makan.

Dari segi nak menghebahkan/menghebohkan atau nak mewar-warkan perkahwinan tersebut kepada orang ramai seperti yang disuruh oleh syarak,rasanya jemputan 1,000 orang itu
sudah memadai,malah ia juga sekaligus menepati tuntutan 'bersederhana' juga seperti yang dituntut oleh syarak. Sedangkan perkara tak senonoh yang dibuat oleh dua orang secara senyap-senyap sembunyi-sembunyi pun dalam masa yang singkat saja dapat diketahui oleh satu dunia, inikan pula pekerjaan baik/sunnah yang dilaksanakan di depan 2,000 biji mata - Yang paling penting sekali kena jaga jangan sampai ada pihak yang berkecil hati - ada enam pihak iaitu emak-bapa pengantin,pengantin,saudara-mara,orang kampung,para jemputan dan 'para yang tak dapat jemputan'. Dan harus diingat,ada pihak yang cukup berterima kasih banyak-banyak jika tidak diundang,sebab dah banyak sangat undangan. Ok,fikir-fikirkan lah.Jumpa lagi InsyaAllah.

1 comment:

bgh said...

ba tak rasa mcm nak update ke belog ni?